Paniekaanvallen_hoe-kom-je-ervan-af_EQlibre

Paniekaanvallen, hoe kom je ervan af?

Paniekaanvallen kunnen ogenschijnlijk vanuit het niets opdoemen, in allerlei situaties. Het maakt niet uit waar je bent; in de auto, op je werk of in de supermarkt. Al die situaties hebben een ding gemeen: op het moment dat de paniek uitbreekt, voelt de situatie opeens onveilig.

Het overvalt je plotseling, totaal onverwacht, in de supermarkt voor de aardappelen en de uien. Je voelt een vreemde warmte in je opwellen, je hart gaat sneller kloppen en opeens is er al die angst in je lijf. Waarom? Er is niets om bang voor te zijn, niemand die onaardig tegen je doet of je bedreigt. Toch wil je maar een ding: weg uit deze situatie en weg van dit gevoel.

De paniek wordt een patroon

Heb je eenmaal een paniekaanval gehad in een bepaalde situatie, dan ‘onthoudt’ je lichaam deze situatie en koppelt de extreme paniek aan bijvoorbeeld de supermarkt. De volgende keer dat jij naar de supermarkt gaat, voelt dat opeens heel spannend en eenmaal binnen, slaat de paniek weer toe.

Daarna ontstaat er meestal een innerlijke strijd in jezelf, waarbij een deel zegt dat het onzin is en een ander deel niet loskomt van de angst. Hoezeer jij jezelf ook toespreekt dat er geen reden is voor paniek, de angst blijft terugkomen.

Haast in alle situaties ontstaat er dan een angst voor de angst patroon. Want we willen deze negatieve gevoelens niet voelen, we willen ervan weg. Dan ga je op zoek naar oplossingen. Meestal werken die niet omdat ze het probleem niet oplossen waar het zit: juist in dat nare gevoel.

Waar komt het vandaan?

Om angst op te wekken, heeft je brein een prikkel nodig. Dat kan iets buiten jezelf zijn, maar ook een gedachte of een herinnering kan voor deze prikkel zorgen. Zonder prikkel kan er geen angst opgewekt worden. Drie onderdelen van het brein zijn daarin belangrijk. De amygdala vangt deze prikkel op en in samenspraak met o.a. de hypocampus beoordeelt je brein of deze angst reëel is of niet. Is er geen echt gevaar, dan zorgt de cortex cingularis anterior ervoor dat de angst weer wordt gedempt.

Echter, wanneer we langdurig onder spanning staan en we te veel stress ervaren, raakt je systeem uit balans. Spanning wordt te weinig opgevolgd door ontspanning. Je lichaam staat daarmee in een constante staat van waakzaamheid. Er is dan nog maar een kleine prikkel nodig om het alarmsysteem in je brein te activeren. Door deze disbalans wordt de angst niet meer gecorrigeerd door het brein en dus wordt de situatie opgeslagen als ‘gevaarlijk’. Daarbij komt dat grote emoties je cognitieve brein blokkeren waardoor je niet meer helder en rationeel kunt denken. De emotie heeft nu de leiding en zal op een andere manier moeten worden losgelaten.

Stress is dus meestal de boosdoener waardoor ons lichaam op een onbewaakt moment getriggerd wordt en in paniek raakt.

Paniekaanvallen, hoe kom je ervan af?

Goed beschouwd moet je dus de leiding over je breinreacties weer in eigen hand nemen en je brein ‘ont-trainen’ van dit aangeleerde patroon. Dit lukt je niet door weg te gaan van het gevoel, het proberen te dempen met medicijnen, het te rationaliseren of door ademhalingsoefeningen. Hieronder volgen tips die je kunt toepassen om paniekaanvallen op te lossen. Ben je nog onbekend met EFT dan kun je hier de handleiding downloaden of je aanmelden voor een korte workshop.

Je aanpak bestaat uit twee onderdelen:

  1. Het patroon van de paniek doorbreken
  2. De onderliggende stress aanpakken

Om het patroon te doorbreken zal je op ELK moment dat je paniek ervaart en op ELK moment dat je bang bent om de paniek weer te ervaren, EFT moeten toepassen. EFT kalmeert de amygdala direct, dus hiermee leer jij je brein om weer te ontspannen. Vergeet niet dat je brein alleen maar precies doet wat het heeft geleerd van jou: supermarkt = paniek! Dat moet je dus rechtzetten.

Je kunt bijvoorbeeld deze opstartzin gebruiken:

“Ook al voel ik angst omdat ik bang ben weer in paniek te raken, ik sta ervoor open om me kalm en rustig te voelen.”

Pas EFT toe voordat je in de situatie terecht komt waar je bang bent paniek te ervaren. Ben je in de situatie, klop dan bijvoorbeeld op het sleutelbeenpunt of het karatepunt. Dat kun je vaak ongemerkt doen in situaties.

De onderliggende stress moet je natuurlijk ook aanpakken. Naast rust, gezond eten en voldoende beweging en buitenlucht, kun je EFT toepassen op stressvolle situaties en ervaringen. Maak een lijstje van situaties die jou de afgelopen weken veel stress hebben bezorgd. Pas op elke situatie afzonderlijk EFT toe. Hiermee verwerk je de emoties van dergelijke situaties en breng jij je lichaam weer tot rust.

 

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog, neem gerust contact met mij op.